blog: Tandartsbezoek triggert trauma uit het verleden

Van ondraaglijk en paniek naar draaglijk en acceptabel. Daar gaat de volgende blog van één van de  cliënten van Merk Hoe Sterk die ik begeleid over.

Sinds een jaar een andere tandarts door verhuizing. Ik kreeg een half jaar geleden bij de tandarts te horen dat ik in totaal 8 gaatjes had.
Sinds dat de ptss is geopenbaard is tandarts bezoek en voornamelijk boren en vullen een herbeleving. Tijdens de  eerste keer boren was 't zo heftig dat ik in 't oude trauma schoot. Angst paniek verkrampen en woede. Zo alleen niet begrepen en niet veilig voelen. Had aangeven dat ik ptss heb door sexueel trauma en mijn mond een trauma trigger gebied was. Ze zeiden dat ze wisten wat 't was alleen kreeg ik 't gevoel dat ze dachten dat ik angst voor tandarts heb dit is niet 't geval. Voelde dat door 't gevoel niet begrepen te worden het onveiligheidsgevoel nog erger werd.

Heb toen op papier gezet wat er precies is gebeurd tijdens trauma. De rauwe waarheid en dit bij de tandarts afgeven. De tandarts belde mij en zei dat hij 't nu snapte. Mijn  gesproken woorden drongen niet door. Mijn woorden op papier wel. Sindsdien doet de tandarts er alles aan om 't zo dragelijk mogelijk voor mij te maken. De eerste paar keer had ik paniek de hele behandeling. De laatste twee behandelingen kan ik ik bijna de hele behandeling verdragen. Op 't moment dat ze 't klemmetje om mijn kies zetten dan slaat de angst en herbeleving toe.

Door samen met mijn coach afgesproken te hebben dat hij lijfelijk en verbaal contact met mij maakt door zijn hand op mijn enkel te leggen en mijn hand vasthoud en mijn naam telkens noemt. Kan ik toch in het hier  en nu blijven.
Ondanks deze heftige behandelingen zie ik vooruitgang. Doordat ik nu precies weet waar mijn trigger en daardoor herbeleving ligt kan ik de andere delen van de behandeling goed verdragen. Door de veiligheid die ik bij mijn coach voel durf ik naar mijn angst te gaan en word dit steeds dragelijker. Ik ben oprecht dankbaar voor de steun en veiligheid die mijn coach mij geeft. Daardoor kan ik groeien.

Wil je meer weten over traumaverwerking of andere levensvraagstukken, neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie of voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.

Aanmelden nieuwsbrief

Contact

Ik werk uitsluitend op afspraak. U kunt zich aanmelden voor een gesprek middels het invullen van het contactformulier, of u kunt bellen op onderstaand telefoonnummer.

Ik ben bereikbaar op telefoonnummer +31 (0)6 36 39 91 55. Bij afwezigheid of bezettoon kunt u een bericht inspreken. U wordt altijd binnen 24 uur benaderd nadat u contact heeft opgenomen.

Verschoor Coaching
De Linie 1 H
2905 AX  Capelle aan den IJssel
t. 06 36 39 91 55


heeft u vragen?

Mijn verzoek is
een afspraak maken
informatie over coaching of counseling
informatie over workshop, training of lezing